Norge digitalt

Norge digitalt-samarbeidet er et samarbeid mellom virksomheter som har ansvar for å fremskaffe stedfestet informasjon og/eller som er store brukere av slik informasjon.

Partene i samarbeidet er kommuner, fylker og nasjonale etater som er leverandører og brukere av geografiske data og online-tjenester.

Det finnes felles tekniske og administrative forpliktelser basert på geodataloven og felles avtalte krav i samarbeidet. Utviklingen av samarbeidet er forankret i geodataloven og tilhørende forskrift.

Regjeringen har det overordnede ansvaret for Norge digitalt, og generelle føringer gis gjennom statsbudsjettet.

Trykk på ikonene under for å lese mer om hva det innebærer å være part i Norge digitalt, og for å se de ulike foraene og arbeidsgruppene.

Organisering nasjonalt

Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) er ansvarlig fagdepartement for gjennomføringen av Norge digitalt-samarbeidet.

Se oversikten over alle nasjonale parter

KDD skal sikre at løsningene og prinsippene som legges til grunn for samarbeidet følger de intensjonene som ble trukket opp i stortingsmeldingen om Norge digitalt. Departementet skal bidra til å videreutvikle samarbeidet i tråd med nasjonale mål og til beste for deltakerene.

KDD skal også følge opp samordningen av de nasjonale partene i Norge digitalt gjennom etatenes departementer og mot representanter for de ikke-statlige partene. Oppfølgingen av de nasjonale partene gjennomføres av infrastrukturavdelingen i Kartverkets landdivisjon.

Organisering regionalt

Kommunene, fylkeskommunene og energisektoren er regionale parter i Norge digitalt-samarbeidet.
Se oversikt over alle regionale parter
De regionale partene følges opp av Kartverkets fylkeskartkontor.

Hvert fylke har etablert et fylkesgeodatautvalg. Utvalget skal sikre en helhetlig gjennomføring av infrastrukturen i fylket med basis geodata, plan- og temadata. Fylkesgeodatautvalget utarbeider og vedtar en fylkesgeodataplan med tiltak for utvikling og bruk av geodata, og partene i fylket vedtar hvilke tiltak som skal iverksettes. Geodatautvalget samordner gjennomføringen, og datagrunnlaget i gjennomførte prosjekter inngår i kommunevise avtaler om forvaltning, drift og vedlikehold av geodata (FDV-avtalene). Mange av disse utvalgene har også underliggende plan- og temadatautvalg. Det er utarbeidet en veileder for arbeid i plan- og temadatautvalgene (pdf).

Fylkeskartkontoret administerer Norge digitalt-arbeidet for fylkene, og utarbeider en geodataplan. Informasjon om disse finner du på det enkelte fylkeskartkontors nettside.

Statsforvalterne ivaretar sentralforvaltningens fylkesansvar, og skal sammen med geodatakoordinator (Kartverket) være en pådriver for økt bruk av geodata i kommuner, fylkeskommuner og annen regional forvaltning.

Kommunene er part i Norge digitalt gjennom Geovekst-samarbeidet. Alle landets kommuner, med unntak av Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim deltar i Geovekst, men disse er likevel parter i Norge digitalt. I tillegg er alle fylkeskommunene parter i samarbeidet.

Energisektoren er part i Norge digitalt gjennom Geovekst-samarbeidet. Ikke alle energiselskapene deltar i Geovekst og er heller ikke er en del av Norge digitalt-samarbeidet.

Disse kan bli parter i Norge digitalt-samarbeidet:

  • Virksomheter som omfattes av geodataloven § 4 og geodataforskriften §1
  • Landsdekkende selskaper som har ansvar for, forvalter eller etablerer data som inngår i den nasjonale geografiske infrastrukturen
  • Sentrale parter i Geovekst, inkludert Telenor og lokale og regionale energibedrifter

Virksomheter som ønsker å bli medlem, kan kontakte post@norgedigitalt.no. Etter innspill fra samordningsgruppen for geografisk informasjon, vurderer Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) om kriteriene for å delta er oppfylt.

Hvorfor bli part?

Partene i samarbeidet har gjensidig bruksrett til datagrunnlaget i Norge digitalt. De skal også sikre at den enkeltes rettigheter til egne data og tjenester blir ivaretatt. Bruksretten gjelder for å utføre offentlige oppgaver i egen virksomhet og for utadrettede informasjons- og veiledningsoppgaver.

Dersom parten bruker underleverandører, kan disse gis tilgang via partens bruksrett for en tidsbegrenset periode. For tilgang til matrikkelen gjelder vilkårene i utleveringsforskriften. Les mer om hvilke avtaler og maler som gjelder for partene i Norge digitalt.

Parter i samarbeidet får tilgang til følgende geografiske data og tjenester

  • Detaljerte kartdata (FKB-data)
  • Flyfoto (ortofoto) og satellittbilder
  • Eiendomsinformasjon (matrikkelen)
  • Transformasjoner og fastmerker
  • Posisjonstjenestene CPOS og DPOS
  • Plandata fra parter som har dette tilgjengelig

 

Andre data er åpent og gratis tilgjengelig gjennom Geonorge. Også brukere som ikke med i Norge digitalt-samarbeidet, kan få tilgang til slike data og tjenester
Parter inviteres dessuten til å delta i samarbeidets faglige nettverk, møteplasser og arbeidsgrupper.

teaser-icon
Studenter og læresteder

De fleste geodataene i Norge er gratis tilgjengelige. Studenter og ansatte på læresteder har også tilgang til Norge digitalt-begrensede data.

teaser-icon
Avtaler og vilkår

Avtaler, maler og vilkår i Norge digitalt er samlet på denne siden

teaser-icon
Forumer og arbeidsgrupper

Programmer, referater og annen informasjonen fra foraer og møteplasser i Norge digitalt er samlet her