Dokumentet skal være presist med tanke på hvilke standarder og tilhørende dokumenter som skal ligge til grunn for modellering og utveksling av geografisk informasjon i den norske infrastrukturen.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet fastslår i Nasjonal geodatastrategi at Norge skal være ledende i bruk av geografisk informasjon:
«Samfunnet trenger gode og oppdaterte data i privat og offentlig virksomhet, innen alle fagområder og sektorer. Data må være tilgjengelige på måter som dekker behovene. Dataene må ha kjent dekning og en kvalitet tilpasset de ulike aktørenes behov, slik at de kan understøtte aktørenes konkrete anvendelser og inngå i relevante beslutningsprosesser».
(Alt skjer et sted - Nasjonal geodatastrategi fram mot 2025).
«Korrekt og oppdatert informasjon er avgjørende for saksbehandling og myndighetsutøvelse. Bruk av korrekt informasjon øker kvaliteten i saksbehandlingen, og styrker dermed rettssikkerheten til den enkelte. Saksbehandling og digitale tjenester kan forbedres, effektiviseres og automatiseres ved god tilgang til kvalitetssikret informasjon fra egen og andre virksomheter».
(Digital agenda for Norge).
Offentlige krav og føringer har utviklet seg fra eNorge 2009 hvor fokuset lå på tilgjengelighet, til dagens Digital agenda og Digitaliseringsrundskrivet der kvalitetssikrede data fremheves som underlag for beslutningsprosesser. Erfaringen er imidlertid at for høye krav til dataprodusentene begrenser tilgangen på geodata, og at overgangen til bedre kvalitet vil ta tid.
Figuren over beskriver ulike typer data i infrastrukturen. Offentlige data produseres, forvaltes og formidles i henhold til et avtaleverk mellom produsenter, brukere og forvaltningen med ansvar for finansiering og koordinering, basert på overordnede lover og regler.
Data som inngår i det offentlige kartgrunnlaget (DOK) er beskrevet i Geonorge. Spesielle krav som stilles til disse dataene er definert av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Datasett som faller inn under Geodataloven skal gjøres tilgjengelig i tråd med lovens krav og anbefalinger.
Datasett som inngår i Norge Digitalt er definert gjennom standarder og avtaler om finansiering av produksjon, forvaltning og distribusjon mellom partene. Sektorspesifikke data er gjerne definert av sektormyndighet med tilhørende krav og anbefalinger.
Øvrige offentlige geodata kan være prosjektbaserte data eller andre offentlige data samlet inn for bestemte formål.