Geodata - krav og anbefalinger

Geodata er data i elektronisk form med direkte eller indirekte referanse til et bestemt sted eller geografisk område. Her finner du krav og anbefalinger som beskriver hvordan ting skal gjøres.

På denne siden kan du lese mer om:

Geodata generelt

Krav (KOMMISJONSFORORDNING (EU) nr. 1089/2010)

(34) Den eksterne objektidentifikatoren for den entydige identifiseringen av geografiske objekter skal ikke endres i løpet av et geografisk objekts livsløp.

(35) Ulike versjoner av samme geografiske objekt skal alltid være forekomster av den samme geografiske objekttypen.

Merknad: Dette kravet fra kommisjonsforordningen tolkes slik at alle versjoner av et objekt skal være av samme objekttype. For eksempel, hvis et objekt endres fra en objekttype til en annen objekttype skal dette håndteres som et nytt objekt, og ikke som en ny forekomst av det gamle objektet. Det nye objektet skal ha ny UUID

(36) Attributtene Navnerom (Namespace) og LokalId (LocalId)for den eksterne objektidentifikatoren skal være den samme for ulike versjoner av et geografisk objekt.

(37) Dersom attributtene beginLifespanVersion og endLifespanVersion anvendes, skal verdien for endLifespanVersion ikke settes før verdien for beginLifespanVersion.

Merknad: Egenskapene beginLifespanVersion og endLifespanVersion er kun interessant ved historikk / livssyklus sammen med egenskapen VersionId. Det skal for systemer med historikkstøtte være mulig å spore tilbake også dersom et objekt blir slettet.

(38) For de tredimensjonale og todimensjonale koordinatreferansesystemene og den horisontale komponenten for kombinerte koordinatreferansesystemer som anvendes for å gjøre geodatasett tilgjengelige, skal datumet være datumet for det europeiske terrestriske referansesystemet 1989 (ETRS89) i områder innenfor dets geografiske virkeområde, eller datumet for det internasjonale terrestriske referansesystemet (ITRS) eller andre geodetiske koordinatreferansesystemer som er i samsvar med ITRS i områder som er utenfor det geografiske virkeområdet for ETRS89. Med «i samsvar med ITRS» menes at systemdefinisjonen er basert på ITRS’ definisjon, og at det er et veldokumentert forhold mellom systemene i henhold til EN ISO 19111.

(39) Geodatasett skal gjøres tilgjengelig ved hjelp av minst ett av følgende koordinatreferansesystemer angitt ii tabellen under, med mindre andre koordinatreferansesystemer er bestemt for de respektive tema.

Tabell: Koordinatreferansesystemer

Koordinatreferansesystem

Krav (en av følgende ved flere kulepunkt)

3D koordinatreferansesystem

¤ Tredimensjonale kartesiske koordinater som er basert på et datum angitt i krav over, og som anvender parametrene for ellipsoiden i det geodetiske referansesystemet fra 1980 (GRS80).

¤ Tredimensjonale geodetiske koordinater (bredde, lengde og ellipsoidehøyde) som er basert på et datum angitt i krav over, og som anvender parametrene for ellipsoiden i GRS80.

2D koordinatreferansesystem

¤ Todimensjonale geodetiske koordinater (bredde og lengde) som er basert på et datum angitt i krav over og som anvender parametrene for ellipsoiden i GRS80.

¤ Plankoordinater som anvender koordinatreferansesystemet for Lamberts flatetro asimutprojeksjon fra ETRS89.

¤ Plankoordinater som anvender Lamberts vinkeltro koniske projeksjon basert på ETRS89. Plankoordinater som anvender transversal mercatorprojeksjon basert på ETRS89 (Eksempel: UTM, NTMl).

Kombinerte koordinatreferansesystemer

¤ For den horisontale komponenten i det kombinerte koordinatreferansesystemet skal et av koordinatreferansesystemene angitt for 2D koordinatreferansesystemer anvendes.

¤ For den vertikale komponenten skal et av følgende koordinatreferansesystemer anvendes:

¤ Vertikal komponent på land: EVRS

¤ Vertikal komponent i atmosf: Barometrisk trykk (konverteres til høyde ved i.h.h.t ISO 2533:1975.

Merknad: NN2000 er en realisering av EVRS slik systemet var definert på realiseringstidspunktet. Så i denne sammenhengen kan vi si at høyder i NN2000 er det samme som høyder i EVRS.

(40) Parametere og identifikatorer for koordinatreferansesystemer skal forvaltes i et eller flere felles registre for koordinatreferansesystemer.
Merknad:

(41) Alle kodingsregler som anvendes for å kode geodata, skal være i samsvar med EN ISO 19118. Reglene skal særlig omfatte regler for skjemakonvertering for alle geografiske objekttyper og alle attributter og assosiasjonsroller samt den strukturen for utdata som anvendes.

(42) Alle kodingsregler som anvendes for å kode geodata, skal gjøres tilgjengelige.

Merknad: ISO 19118 beskriver generelle plattformuavhengige regler for koding og dekoding av geografiske data basert på et UML skjema. Den har et normativt vedlegg knyttet til XML-baserte kodingsregler. I tillegg til GML (hvor reglene er beskrevet i ISO 19136 Annex E) og ISO 19139 som beskriver kodingsregler for andre ressurser enn koding av UML applikasjonsskjema er det spesifisert at andre XML baserte kodinger kan benyttes. For andre plattformer enn XML kreves det at en følger de generelle reglene og at kodingsreglene er beskrevet.

Anbefaling (rammeverk)

(43) For dynamiske datum skal epoch for realiseringen av koordinatreferansesystemet registreres som metadata i form av egenskapen coordinateEpoch : Data Epoch[0..1] når dette er implementert i geonorge.

Krav (rammeverk)

(44) Objektidentifikatoren (egenskapen Identifikasjon.LokalId) skal være realisert som UUID for alle objektforekomster, forankret i produktspesifikasjon og støttet i produksjonssystemet. Dette betyr i praksis at samme objekt skal ha en livslang lokalId.

(45) For data med samvirkningsevne skal krav og anbefalinger i de tekniske retningslinjedokumentene for de respektive tema/datasett legges til grunn:
INSPIRE Data Specification on Addresses – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Administrative Units – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Agricultural and Aquaculture Facilities – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Area Management/Restriction/Regulation Zones and Reporting Units – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Atmospheric Conditions and Meteorological Geographical Features – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Bio-geographical Regions – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Buildings – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Cadastral Parcels – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Elevation – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Energy Resources – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Environmental Monitoring Facilities – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Geographical Grid Systems – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Geographical Names – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Geology – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Habitats and Biotopes – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Human Health and Safety – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Hydrography – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Land Cover – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Land Use – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Mineral Resources – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Natural Risk Zones – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Oceanographic geographical features – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Orthoimagery – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Population Distribution – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Production and Industrial Facilities – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Protected Sites – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Sea Regions – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Soil – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Species Distribution – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Statistical Units – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Transport Networks – Technical Guidelines
INSPIRE Data Specification on Utility and Government Services – Technical Guidelines

(46) GML 3.2.1 (ISO 19136:2007 Geografisk markeringsspråk (GML) / OGC 07-036) og GML 3.3 (ISO 19136-2:2018 Geografisk markeringsspråk (GML) - Del 2: Utvidede skjemaer og koderegler / OGC 10-129r1 er obligatoriske format for utveksling av geografisk informasjon.

(55) For bedre interoperabilitet bør CRS som er spesifisert i koordinatsystemregisteret i Geonorge benyttes.

Merknad: Alle CRS som er spesifisert i Geodataloven og gjennomføringsbestemmelsene som er aktuelle for Norge er beskrevet i Geonorge. Referanse: https://register.Geonorge.no/epsg-koder.

Anbefaling (rammeverk)

(59) For forvaltning av ID’er for objekter i datasett, anbefales følgende dokumenter:

  1. GUIDELINES FOR THE IMPLEMENTATION OF UNIQUE IDENTIFIERS AND LIFE-CYCLE INFORMATION IN PAN-EUROPEAN DATASETS (ESDIN)
  2. Governance of Persistent Identifiers
  3. Peikarar til offentlege ressursar på nett

Spesielle krav og anbefalinger for data i DOK

Det offentlige kartgrunnlaget (DOK) er offentlige geografiske data som er tilrettelagt for kommunenes plan- og byggesaksarbeid. Formålet med det offentlige kartgrunnlaget er å sikre en kunnskapsbasert og effektiv planlegging og saksbehandling. Geodata fra det offentlige kartgrunnlaget er en viktig del av informasjonsgrunnlaget for kommune- og reguleringsplanlegging, konsekvensutredninger, risiko- og sårbarhetsanalyser og byggesak. Kommunene skal i samarbeid med staten organisere ajourføring og tilgang til det offentlige kartgrunnlaget.

I utgangspunktet gjelder de samme krav og anbefalinger som for Geodata generelt, men tabellen under viser ytterligere presiseringer for DOK:

Tabellen viser ytterligere presisering av krav/anbefalinger i DOK

Tabell: Krav og anbefalinger for DOK

Det overordnede prinsippet for rammeverksdokumentet er å beskrive alle krav og anbefalinger. Når det gjelder DOK er krav og anbefalinger under kontinuerlig vurdering, og i denne versjonen av rammeverket refereres til disse. Tabellen over viser kravene januar 2020.

For mer informasjon om det offentlige kartgrunnlag henvises det til: https://www.kartverket.no/geodataarbeid/dok-og-temadata/det-offentlige-kartgrunnlaget/

Krav for godkjenning av data fra statlige etater https://www.kartverket.no/globalassets/geodataarbeid/dok-og-temadataarbeid/dok_godkjenningskriterier_statlige_etater.pdf

Krav og anbefalinger for godkjenning av data fra kommuner og regionale etater https://www.kartverket.no/globalassets/geodataarbeid/dok-og-temadataarbeid/kriterier-for-godkjenning-av-data-fra-kommuner-og-regionale-etater.pdf