På denne siden kan du lese mer om:
- Rammeverk for informasjonsforvaltning (Digitaliseringsdirektoratet)
- Europeisk interoperabilitetsrammeverk (EIF)
- Anbefalinger - informasjonsforvaltning og interoperabilitet
Rammeverk for informasjonsforvaltning (DIGDIR)
Målgruppen er de som har et strategisk og operativt ansvar for informasjonsforvaltning i virksomheten, slik som arkitekter fra både fag- og IT-siden.
Det er flere standarder innen informasjonsforvaltning, slik som:
- Standard for beskrivelse av datasett og data og kataloger (DCAT-AP-NO) (anbefalt)
- Standard for beskrivelse av kvalitet (DQV-AP-NO) (anbefalt)
- Spesifikasjon for beskrivelse av informasjonsmodeller (ModellDCAT-AP-NO)) (anbefalt)
- Forvaltningsstandard for begrepsbeskrivelser (anbefalt)
- Termlosen: standard for begrepsanalyse og terminologiarbeid (anbefalt)
- Forvaltningsstandard for begrepsharmonisering og begrepsdifferensiering (anbefalt)
- Forvaltningsstandarder for maskinell tilgjengeliggjøring av begrepsbeskrivelser (anbefalt)
- Peikarar til offentlege ressursar på nett (anbefalt)
Det er utviklet en rekke veiledere, slik som:
- Veileder for orden i eget hus
- Modenhetsmodell for orden i eget hus
- Veileder for beskrivelse av datasett (utfases)
- Internkontroll i praksis – informasjonssikkerhet
Europeisk interoperabilitetsrammeverk (EIF)
For å sikre at geografisk informasjon blir integrert i offentlig forvaltning og offentlige data georefereres, har ISA spesifisert et rammeverk med en rekke anbefalinger.
Dette rammeverket er delt inn i fem fokusområder:
- Policy og strategier
- Integrering av data i IKT politikken
- Standardisering og gjenbruk
- Nytteverdi av investeringer
- Styring, partnerskap og kapabiliteter
Disse anbefalingene dekker både teknologiske og organisatoriske utfordringer. Siden dette rammeverket har hovedfokus på teknisk og semantisk interoperabilitet, tas det med her bare et utplukk av disse anbefalingene.
Anbefalinger - informasjonsforvaltning og interoperabilitet
Anbefaling (Rammeverk for informasjonsforvaltning)
- Det anbefales å legge standarder og veiledere til grunn for videre arbeid med geodata og tjenester.
Anbefaling (European Union Location Framework Blueprint)
(anbefalingene under er en oversettelse av de engelske anbefalingene. For å sikre korrekt forståelse henvises det til de engelske anbefalingene i det refererte dokumentet, se nummerering)
- Anbefaling 5: Bruk standarder i anvendelse av geodata og relaterte tjenester som i størst mulig grad sammenfaller med mer generiske IKT standarder.
- Anbefaling 6: Avklar hvor digitale offentlige tjenester og prosesser kan moderniseres og forenkles gjennom anvendelse av geodatatjenester med lokasjons intelligens og bistå til å gjennomføre implementasjon.
- Anbefaling 7: Bruk data og tjenester fra den nasjonale geografiske infrastrukturen for å gjøre tilgjengelig digitale offentlige tjenester til innbyggere, næringsliv, offentlig forvaltning og andre grupper, både med tanke på samordning mellom sektorer og landegrenser.
- Anbefaling 8: Adopter en åpen metodikk, som også egner seg for samarbeid, for å designe og forbedre digitale offentlige tjenester som har stedfesting.
- Anbefaling 10: Adoptere en felles arkitektur for å utvikle digitale offentlige løsninger med utgangspunkt i å tilrettelegge integreringen av krav som er spesielle for geografisk informasjon og tjenester.
- Anbefaling 11: Gjenbruke eksisterende autentiske geodata, tjenester og relevante tekniske løsninger der dette er mulig.
- Anbefaling 12: Ta i bruk relevante standarder for utvikling av en sammenlignede tilnærmelse for modellering, deling og utveksling av geografiske data med utgangspunkt i å legge til rette for integrasjon i digitale offentlige tjenester.
Merknad: SOSI er nettopp et slikt konsept, men er knyttet til geografisk informasjon generelt. Det er under utarbeidelse modelleringsregler for offentlig data generelt i regi av Digitaliseringsdirektoratet. Dette vil baseres på erfaringer med modellering i ulike domener. - Anbefaling 13: Geodata bør forvaltes ved å knytte dette opp mot strategier, retningslinjer og organisatoriske målsettinger ved å ansvarliggjøre næringsliv og brukere. Definer hva "Fit for purpose" betyr og innebærer.
- Anbefaling 16: Legg til rette bruken av offentlige geodata for andre aktører enn offentlige etater for å stimulere til innovasjon i produkter og tjenester som igjen vil bidra til økt vekst og nye arbeidsplasser.
Anbefaling - stedfesting i offentlige data (rammeverk)
- Inntil vi har et omforent modelleringsrammeverk for offentlige data generelt anbefales det ved stedfesting av alle typer offentlige data å benytte modelleringsrammeverket i SOSI, og ikke ved å ta i bruk “Stedfesting ved bruk av ISA Core Location Vocabulary”.