Oversikt over tiltak

3 Heve kvaliteten på det offentlige kartgrunnlaget (DOK)

Tiltakskategori: Kunnskapsgrunnlag

Tilrettelagte, relevante og kvalitetssikrede geodata skal understøtte prioriterte samfunnsprosesser i kommuner, på fylkesnivå og nasjonalt.

DOK er definert i Plan- og bygningsloven (PBL) som en prioritert samling data for oppgaver etter PBL - som arealplanlegging og byggesak. Kommunesektorens organisasjon (KS) har forbedring av DOK som mål i sitt "Vegkart for plan, bygg og geodata". En bevisst satsing mot nasjonale etater og kommuner som produserer prioriterte temadata er nødvendig for å sikre et relevant og kvalitetssikret kunnskapsgrunnlag og øke bruken av dette. Ved å bygge DOK både "ovenfra" og "nedenfra" samtidig, vil man gjensidig forsterke insentivet til å gjøre forbedringer.

  • DOK for arealregnskap: 

Det skal prioriteres at DOK – som en del av kunnskapsgrunnlaget – er oppdatert og har kvalitet som støtter opp under gode areal-, natur-, klima- og jordregnskap. Arealregnskap er det som prioriteres opp mot samfunnsområdene Klima, miljø- og naturforvaltning og Kommunal- og distriktsforvaltning.

  • DOK for arealanalyse

Et standardisert opplegg for bruk av DOK-data i PBL-arealanalyse er utarbeidet i en første versjon. Opplegget skal videreutvikles slik at arealanalysene gir enhetlige og forutsigbare analyser basert på et godt kunnskapsgrunnlag. Det skal arbeides for at opplegget tas i bruk av systemleverandører, kommunene, fylkesaktører mv.

  • DOK ihht FAIR

DOK-data kvalitetsvurderes etter felles kriterier basert på FAIR-prinsippene (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable). Dette er prinsipper som i stor grad vurderer teknisk kvalitet. Videre skal man se på muligheten for å innføre Q-FAIR, hvor Q-en skal indikere innholdskvalitet og egnethet.

  • DOK kvalitet og brukerbehov

Forbedring av innhold og kvalitet er vesentlig for økt nytte. Løsninger og aktiviteter må bygge på kjente brukerbehov. Brukermiljøer må avklares for å få tydeliggjort ønsker og mulige aktiviteter for å bedre kvalitet, innhold og budskap.

  • DOK distribusjon

Det skal utvikles gode rutiner for utveksling av data mellom nasjonale etater, fylker og kommuner gjennom standardiserte api og bruk av Geonorge.

  • Varighet fase 1: 1/2019 - 12/2022

    Varighet fase 2: 2023 - 2025

     

    Forventede gevinster:

    Forbedring av DOK og forbedret tilgang vil kunne gi mer kunnskapsbaserte beslutninger, gi forutsigbarhet og gi kortere behandlingstid for utbyggere/tiltakshavere, effektivisere arbeidsprosesser, forbedre demokratiprosesser og medvirkning fra innbyggere og organisasjoner.

  • Ansvarlig Kartverket
  • Medvirkende etater: DiBK, KS, eiere DOK-datasett: se DOK statusregister
  • Departement KDD
  • Tiltakstype Sektor
Lagring ogforvaltning Tilretteleggingog distribusjon Tilgang og bruk Innsamling av data
Lagring ogforvaltning Tilretteleggingog distribusjon Tilgang og bruk Innsamling av data

Status på tiltaket

1
Oppstartsfase
2
Utredningsfase
3
Gjennomføringsfase
4
Avsluttende fase
5
Avsluttet

Mål i Geodatastrategien

1 Datainnhold
1.1 Prioriterte geografiske data er forankret, finansiert og etablert
1.2 Geografisk informasjon er godt faglig og tematisk tilrettelagt for bruk

2 Teknologi og verktøy
2.1Geonorge sikrer effektiv dataflyt mellom sektorer og nivåer

3 Samspill
3.1 Det er et godt samspill og samarbeid på tvers i offentlig sektor
3.2 Det finnes hensiktsmessige arenaer for offentlig-privat samarbeid